Ga naar de inhoud

Hoe Maak Je Goede Video’s met Je Smartphone: Een Complete Gids

  • door

Het maken van goede video’s met slechts een smartphone lijkt misschien een uitdaging, maar met de juiste voorbereiding, instellingen en technieken kun je professionele resultaten bereiken. Hieronder volgt een stapsgewijze handleiding die je door het hele proces leidt, van voorbereiding tot postproductie.

1. Voorbereidingsfase

Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin met storyboarding om een visueel plan van je video te maken. Dit helpt bij het organiseren van je ideeën en scènes. Vervolgens is scèneplanning cruciaal: elke scène moet een duidelijk begin, midden en einde hebben.

Zorg ook voor voldoende variërend materiaal door opnames vanuit meerdere hoeken te maken. Ten slotte is repetitie essentieel om de opnames soepel te laten verlopen, vooral als je nog in de beginnersfase zit.

Let er ook op dat de persoon die gefolmd zal worden de geschikte kledij kiest. Vermijd kledij met strepen en bolletjes of andere complexe patronen, maar ga voor een effen kleur. Strepen of fijne patronen kunnen het moiré-effect veroorzaken, een visueel fenomeen waarbij interferentiepatronen ontstaan die niet in het werkelijke kledingstuk aanwezig zijn. Dit effect ontstaat doordat het patroon op de kleding in conflict komt met het raster van de beeldsensor van de camera. Het resultaat is een reeks storende golven of lijnen die afleiden en de kwaliteit van de video verminderen.

Video’s worden vaak gecomprimeerd voor opslag en streaming, wat kan leiden tot kwaliteitsverlies, vooral in gebieden met veel detail zoals complexe kledingpatronen. Fijne details kunnen verloren gaan of visueel storend worden na compressie.

2. Instellingen voor Videokwaliteit

De kwaliteit van je video wordt aanzienlijk beïnvloed door bepaalde basisinstellingen. Film altijd in liggende modus (tenzij je enkel voor TikTok of Instagram Stories filmt) en gebruik de beeldverhouding 16:9 om ervoor te zorgen dat je video’s er op alle apparaten goed uitzien. Kies voor HD-kwaliteit met een minimumresolutie van 1920×1080.

Schakel video stabilisatie in (op iPhone staat dit standaard aan) om trillingen te minimaliseren of gebruik een statief of stabilisator voor stabiele opnames. Activeer HDR voor levendigere kleuren en een beter contrast, maar opgelet bij zonnig weer, want dan is het net niet aangeraden om dit te gebruiken.

3. Audiokwaliteit Optimaliseren

Goed geluid is net zo belangrijk als goed beeld. Gebruik draadloze microfoons voor de beste audiokwaliteit én een goede koptelefoon om het geluid voor, tijdens en na de opnames te kunnen checken.

Draadloze microfoons bieden aanzienlijke mobiliteit. Ze stellen de spreker of performer in staat zich vrij te bewegen zonder beperkt te worden door de lengte van een kabel.

Verder kunnen deze microfoons dicht bij de mond van de spreker worden bevestigd (de kraag bijvoorbeeld). Dit zorgt voor een heldere geluidsopname met een focus op de stem van de spreker, terwijl omgevingsgeluiden, zoals verkeer, menigtes of zelfs de wind, tot een minimum worden beperkt.

Draadloze microfoons zijn over het algemeen van hoge kwaliteit en zijn ontworpen om geluid helder en met een breed frequentiebereik op te vangen. Dit betekent dat zowel de lage als hoge tonen goed worden vastgelegd, wat resulteert in een natuurlijk en rijk geluid.

4. Effectieve Filmtechnieken

De manier waarop je filmt, kan je video maken of breken. Zorg ervoor – zoals eerder vermeld – dat je de camera stabiel houdt, en vermijd verticaal filmen tenzij je specifiek voor bepaalde sociale media platformen produceert.

Zoom niet digitaal in; nader in plaats daarvan je onderwerp. Wil je achteraf toch inzoomen, dan kun je dat tijdens het editen doen zodat het zoomen niet schokkerig overkomt en je een betere beeldkwaliteit behoudt.

Pas de regel van derden toe voor een interessante compositie en zorg voor voldoende verlichting. Experimenteer eveneens met verschillende opnamehoeken om dynamiek aan je video toe te voegen.

Het gebruik van verschillende opnamehoeken kan een aanzienlijke impact hebben op de visuele dynamiek en de emotionele toon van je video. Hier zijn enkele van de meest gebruikte opnamehoeken bij het filmen met een smartphone, elk met zijn unieke effect:

  • Ooghoogte: Dit is de meest natuurlijke opnamehoek, waarbij de camera op dezelfde hoogte als de ogen van het onderwerp wordt gehouden. Het biedt een directe en neutrale weergave van de scène, waardoor het geschikt is voor de meeste dialoogscènes en interviews.
  • Hoge Hoek: Bij deze hoek bevindt de camera zich boven het onderwerp, wat de indruk kan wekken dat het onderwerp klein, kwetsbaar of minder machtig is. Het kan gebruikt worden om een psychologisch effect te creëren of om een scène van bovenaf te tonen.
  • Lage Hoek: Hier is de camera onder het ooglevel van het onderwerp geplaatst, wat het tegenovergestelde effect heeft van de hoge hoek. Het maakt het onderwerp groter of machtiger en kan gebruikt worden om autoriteit of dominantie uit te drukken.
  • Vogelperspectief: Deze extreme hoge hoek geeft een overzicht van bovenaf, alsof de kijker vanuit een vogelperspectief naar beneden kijkt. Het wordt vaak gebruikt (door middel van een drone) voor het vastleggen van landschappen, stadsgezichten of actiescènes om de context of de schaal van een omgeving te tonen.
  • Kikvorsperspectief: Dit is het extreme tegenovergestelde van het vogelperspectief, waarbij de camera op de grond wordt geplaatst, omhoogkijkend naar het onderwerp. Het kan gebruikt worden om een dramatisch of imposant effect te creëren, vooral bij gebouwen, bomen of andere hoge objecten.
  • Over de Schouder: Bij deze hoek kijkt de camera over de schouder van een persoon naar een tweede persoon. Dit wordt veel gebruikt in gesprekssituaties omdat het de kijker het gevoel geeft deel uit te maken van de conversatie. Het creëert diepte en context door de relatie tussen de spreker en de luisteraar te tonen. Bovendien kan je de illusie creëren dat je met meerdere camera’s werkt wanneer je eerst over de schouder van de interviewer filmt en daarna over de schouder van de geïnterviewde filmt.
  • Nederlandse Hoek: Een minder vaak gebruikte techniek waarbij de camera gekanteld wordt, waardoor de horizon scheef in beeld komt. Dit kan een gevoel van desoriëntatie of spanning creëren, en wordt vaak gebruikt om verwarring of een psychologische verstoring weer te geven.

Door creatief gebruik te maken van deze verschillende opnamehoeken, kun je de visuele vertelling van je video verrijken.

5. Video’s met veel Dialoog Aantrekkelijk Maken

Voor video’s met veel dialoog is het belangrijk om een passende locatie te vindenwaar je meerdere cameraposities kunt gebruiken. Belangrijk bij veel dialoog is dat je genoeg B-roll materiaal (extra videomateriaal dat je opneemt van details, omgeving, …) voor een dynamischer en gevarieerder eindeffect. Neem lange videos op in delen, zodat je gemakkelijker retakes kunt maken die je daarna samen met je B-roll materiaal kunt editen.

6. Veelvoorkomende Verlichtingsfouten Vermijden

Binnen moet je onvoldoende licht vermijden en gebruik maken van verschillende lichtbronnen. Buiten film je het beste op bewolkte dagen of in de schaduw om harde schaduwen te voorkomen.

7. De Finishing Touch: Video Montage

De montagefase is waar je video echt tot leven komt. Gebruik software zoals iMovie, Final Cut Pro X, Canva, Movavi, Adobe Premiere Pro, of DaVinci Resolve voor het trimmen, toevoegen van overgangen, en effecten. Focus voor sociale media vooral op het creëren van korte, pakkende video’s van maximum 5 minuten. Langere reportages kunnen, maar maak dan zeker dat je je publiek blijft boeien in de eerste minuten

Eens je je video klaar hebt is het natuurlijk de kunst om hem zo goed mogelijk te verspreiden, maar dat is voor een andere post.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.