Ga naar de inhoud

Chinese overheid beperkt internetgebruik minderjarigen tegen Smartphoneverslaving

  • door

(Photo by Declan Sun on Unsplash) Binnenkort mogen Chinese minderjarigen maximaal twee uur per dag online zijn met hun smartphone. De Chinese regering wil de internettijd van minderjarigen aan banden leggen. Er wordt een limiet gesteld aan het aantal uren dat kinderen en jongeren online mogen doorbrengen. ’s Nachts is het voor minderjarigen helemaal verboden om het internet te betreden via hun smartphone. Met deze nieuwe regels hoopt de Chinese cyberspacewaakhond internetverslaving te bestrijden.

Jongeren die voortdurend aan hun smartphone gekluisterd zijn, baren de Chinese overheid al geruime tijd zorgen. De nieuwe maatregelen tegen verslaving, voorgesteld door de Cyberspace Administration of China (CAC), zullen vanaf 2 september van toepassing zijn.

Er wordt een limiet ingesteld op het aantal uren dat minderjarigen overdag online kunnen zijn met hun smartphone. 16- en 17-jarigen mogen maximaal twee uur per dag online zijn met hun smartphone. Voor kinderen en jongeren tussen 8 en 16 jaar is de limiet één uur. Kinderen onder 8 jaar mogen hooguit 40 minuten per dag online zijn.

Elke dertig minuten zullen minderjarigen eraan herinnerd worden om even pauze te nemen. De regel bepaalt ook dat minderjarigen tussen 22.00 uur ’s avonds en 06.00 uur ’s ochtends niet online mogen met een mobiel apparaat.

Aanbieders hebben nu de taak om de voorgestelde beperkingen technisch uit te voeren. Het is echter niet verplicht om de regels van de cyberspacewaakhond strikt na te leven. Ouders hebben de mogelijkheid om de beperking uit te schakelen.

Zorgen over verslaving en oogproblemen

Met de nieuwe maatregelen wil de Chinese cyberspacewaakhond “een veilige en gezonde internetomgeving voor minderjarigen realiseren”. De Chinese overheid heeft de afgelopen jaren haar zorgen geuit over internetverslaving bij jongeren, maar ook over het sterk stijgende aantal kinderen en jongeren met bijziendheid.

Twee jaar geleden legde China ook al beperkingen op aan het aantal uren dat minderjarigen videogames kunnen spelen. Bovendien werd de goedkeuring van nieuwe spellen voor een periode van negen maanden opgeschort.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.